Flunssa – kehon tapa viestiä ja puhdistautua

Flunssa on yksi yleisimmistä sairauksista, joka vaikuttaa lähes jokaiseen meistä etenkin talvikuukausina. Vaikka flunssa tuntuu kiusalliselta ja työläältä, se on myös kehon tapa viestiä, että nyt on aika pysähtyä ja antaa elimistölle mahdollisuus palautua ja puhdistautua.

Sen sijaan, että näkisimme flunssan pelkkänä haittana, voimme tarkastella sitä myös hyödyllisenä ilmiönä – kehon immuunijärjestelmä aktivoituu, ja vanhat, ehkä huomaamattomatkin tukokset saavat tilaa parantua.

Flunssa ei ole vihollinen, vaan mahdollisuus kuunnella kehoa ja tarjota sille sen kaipaamaa tukea.

Tässä artikkelissa perehdymme siihen, miten voit tukea kehosi hyvinvointia flunssan aikana luonnonmukaisin keinoin – homeopatian, ravitsemuksen ja lempeän itsehoidon avulla. Flunssa voi olla kehon tapa viestiä tarpeesta pysähtyä ja antaa tilaa toipumiselle. Homeopatia tarjoaa luonnonmukaisen ja kokonaisvaltaisen lähestymistavan flunssan oireiden lievittämiseen ja immuunijärjestelmän tukemiseen.

Miksi flunssa iskee?

Monetko kerrat olet sairastunut, kun loma on alkanut tai tentti/koejakso on ohi tai olet saanut tiukan projektin maaliin?

Altistumme jatkuvasti erilaisille bakteereille ja viruksille, mutta miksi tulemme monesti kipeäksi juuri, kun elämä tai arki helpottaa?

Flunssalle on monia syitä, mutta monesti kyse on kehomme kyvystä taata toimintakykymme stressaavissa elämänvaiheissa. Se tapahtuu mm. stressihormonien avustuksella, jotka kiihdyttävät kehoa ja mieltä, pitävät skarppina, mutta kun stressi laukeaa, niin hormonitasotkin saattavat romahtaa ja näin olemme alttiita kehoomme päässeille taudinaiheuttajille.

Samalla lailla, arjen ruuhkassa, toinen flunssille altistava tekijä pääsee syntymään: ravitsemuksen ongelmat. Kiireessä ja paineessa syömme huonosti ja mahdollisesti ravintoköyhää ruokaa. Tämä vaikuttaa suoraan siihen, kuinka iskussa kehomme on taudinaiheuttajia vastaan ja kuinka pitkään flunssa vaivaa, kun se pääsee päälle. Flunssa aiheuttaa aina jonkin asteisen tulehduksen kehoomme ja se kuluttaa valtavasti ravintovarantojamme ja sen vuoksi ravitsemus kuuluu olla keskiössä flunssan uhatessa tai ollessa päällä.

Mitä flunssa kertoo kehostasi ja mielestäsi?

Flunssat ovat kehollemme ja mielellemme tarpeellisia. Niiden avulla immunipuolustuksemme pääsee töihin ja immuniteettimme saa muistutuksen kyseisestä taudinaiheuttajasta:

Ai niin! Tällainen oli tämä virus! Nytpä taas muistan, kuinka tätä vastaan toimittiin.

Tätä taudinaiheuttajiin tutustumista tapahtuu paljon silloin, kun lapsi menee ensimmäisiä viikkojaan hoitoon ja samalla vanhemmatkin saavat osansa ”muistutuksista”.

Lapsen immuunijärjestelmä kehittyy, kun se saa kosketuksen luontoon.

Kun olemme luonnon kanssa kosketuksissa, koskettelemme kiviä, puita, sammalta ja maata, saamme myös hyvää työskentelyä immuniteetille. Kun immuniteettimme saa tällaista järkevää puuhaa tavallisten taudinaiheuttajien ja luonnon mikrobien kautta, sen ei tarvitse olla joutokäynnillä, jolloin liian usein se alkaa etsiä ongelmia sieltä, missä niitä ei ole ja näin voi syntyä autoimmunireaktioita, allergioita, pahimmillaan autoimmunisairauksia, kuten astmaa, reumaa, suolistotulehduksia ym. Näitä kaikkia yhdistää kehon taipumus aloittaa tulehdusreaktio omia kudoksia tai normaaleja ärsykkeitä kohtaan ja yhdeksi taustavaikuttajaksi on löydetty mikrobiköyhä elinympäristö. (Lähde: https://helda.helsinki.fi/items/e36ac477-d320-4a32-880e-6797d8d44f73)

Lapsen homeopaattisessa hoidossa voi törmätä vielä yhteen flunssan sairastamiseen liittyvään mielenkiintoiseen ilmiöön:

Monesti lapset sairastuvat flunssaan ns. homeopaattisen rakennehoidon alkumetreillä ja tämän flunssan jälkeen – jos sen sairastaminen menee laadukkaasti, ilman jälkitauteja – tapahtuu lapsessa selviä edistysaskelia. Jokin oire voi selvästi kadota tai lapsen kehityksessä tapahtuu harppaus, esimerkiksi lapsi alkaa heti flunssan jälkeen konttaamaan tai jos syömisen kanssa oli ongelmia, niin ruoka alkaa maistumaan jne.

Samaan voi törmätä aikuistenkin kohdalla, vaikka näitä pitää osata myös hakea homeopaatin työssä. Itse kutsun hoitoprosessin aikana podettua ns. laadukasta flunssaa buuttaukseksi, koska se muistuttaa hieman tietokoneen tai vaikka puhelimen uudelleen käynnistämistä, jolloin jotkin vikatilat saattavat poistua ja laite toimii paremmin.

Flunssa ei siis ole vihollinen. Sillä voi olla isoja merkityksiä ja monesti se keskittää huomiosi itseesi ja kysyy:

Miten olen kohdellut itseäni viime aikoina? Tarvitsenko lepoa ja huomiota? Miten voisin kohdella ja hoitaa itseäni paremmin?

Mitä tehdä flunssan ensioireissa?

Kaikkein haitallisinta kehomielellesi on, jos painat flunssan lähes väkivalloin alas stressaamalla siitä, napsimalla tulehduskipulääkkeitä ja rasittamalla kehoasi.

Tällöin ratkaisusi kostautuu lähes varmasti – ei ehkä yhdestä kerrasta – mutta jos tämä muodostuu tavaksi, niin keho ja mieli vaativat levon ennemmin tai myöhemmin ja silloin yleensä ollaankin pidemmän kaavan kautta kipeitä.

Flunssan ensimerkkien kohdalla on vielä paljon tehtävissä, mutta ensin on hyvä kysyä itseltä:

Voinko antaa itseni sairastaa ja suoda itselleni lepoa?

Olisi hyvä, jos voisimme ensin mielen ja kehon tasolla antautua tilanteelle ja antaa itsellemme luvan sairastua. Jos tilanne ei sitä salli, ole armollinen silti itsellesi, vähennä kaikki mahdollinen kuorma ja velvollisuudet ja ruoki ja juota itsesi hyvin!

Flunssan ensioireet, kuten kurkkukipu, nenän tukkoisuus tai väsymys, ovat usein kehon ensimmäisiä viestejä siitä, että nyt on aika levätä ja vahvistaa immuunijärjestelmää. Tässä vaiheessa oikeanlaiset toimenpiteet voivat helpottaa oireita ja lyhentää sairastamisaikaa.

1. Pysähdy ja lepää

Ensioireiden ilmaantuessa on tärkeintä pysähtyä ja kuunnella kehoa. Anna itsellesi lupa levätä ja vähentää kuormitusta. Riittävä lepo antaa elimistölle mahdollisuuden kohdentaa energiansa parantumiseen.

2. Homeopatian ensiapuaineet flunssaan

Homeopatia voi olla tehokas tuki flunssan ensivaiheessa. Alkuoireisiin otan joskus yhden annoksen homeopaattista Aconitumia varsinkin, jos oireita on edeltänyt vilustuminen tai pelästyminen. Joskus oireet menevät tällä ohi.

On tärkeää valita oikea aine yksilöllisten oireiden perusteella.Homeopaattisen valmisteen valinnassa huomioidaan oireiden laatu ja kehon kokonaistila. Lisää homeopatiasta flunssan hoidossa alempana tässä artikkelissa.

3. Kiinnitä huomio ravintoon

Flunssassa keho kaipaa pehmeää, helposti sulavaa ravintoa. Flunssan ensioireiden ilmaantuessa on viisasta tankata itseensä hieman ravintoaineita syömällä ravintorikasta ruokaa, marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja täydentää niitä myös ravintolisillä.

Muista myös juoda paljon vettä ja yrttiteetä, jotka auttavat kehoa pysymään nesteytettynä.

4. Tue kehoa ravintolisien avulla

Itse suosin flunssan yhteydessä seuraavia ravintolisiä:

  • D-vitamiini
    D-vitamiini tukee immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja voi vähentää hengitystieinfektioiden riskiä. Suositus työikäisille: öljyyn sidottuna kapselina 20–100 mikrogrammaa päivässä elokuun alusta juhannukseen.
  • Kurkuma
    Kurkuma sisältää kurkumiinia, jolla on tulehdusta ehkäiseviä ja antioksidanttisia ominaisuuksia. Sitä voi käyttää esimerkiksi lämpimänä juomana flunssan aikana ja kurkumaa saa myös kapseleina.
  • Omega-3-rasvahapot
    Omega-3-rasvahapot tukevat elimistön tulehdusreaktioiden hallintaa ja immuunijärjestelmää. Ne voivat myös auttaa kehoa toipumaan nopeammin.
  • Magnesium
    Magnesium on tärkeä mineraali, joka edistää lihasten rentoutumista ja auttaa elimistöä palautumaan stressistä. Sitä tarvitaan erityisesti sairauden aiheuttaman väsymyksen aikana.
  • NAC eli N-asetyylikysteiini
    NAC on aminohappo, joka tukee keuhkojen ja hengitysteiden hyvinvointia. Se auttaa kehoa tuottamaan glutationia, elimistön tärkeintä antioksidanttia.
  • C-vitamiini ja sinkki
    C-vitamiini ja sinkki kuluvat elimistöstä tavallista nopeammin sairauden aikana. Näillä ravinteilla on tärkeä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa ja flunssan oireiden lievittämisessä.
  • Auringonhattu-uute
    Auringonhattu-uute (echinacea) voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja lyhentää flunssan kestoa. Uutteen voi laittaa vesipulloon, jolloin se myös huuhtoo nenänielua ja tekee siitä vastustuskykyisemmän taudinaiheuttajia vastaan.

Jokaisella on omat heikot kohtansa flunssassa, ja lisäravinteet kannattaa valita yksilöllisesti oman terveydentilan ja oireiden perusteella.

5. Pidä itsesi lämpimänä

Kehon lämpimänä pitäminen on tärkeää, etenkin flunssan ensivaiheessa. Höyryävä kuppi yrttiteetä, villasukat ja lämmin peitto voivat auttaa kehoa rentoutumaan ja vastustuskykyä vahvistumaan.

Flunssan hoito homeopatian avulla

Ennen flunssan homeopaattista hoitamista pitäisi kuitenkin ensin pohtia kirjoituksessa edellä mainitut asiat kuntoon:

Voinko sairastaa ja suoda itselleni levon, olenko ruokkinut ja juottanut itseni tarpeeksi hyvin?

Tämän jälkeen on hyvä flunssan kulkea omaa kulkuansa, miten se kenelläkin kulkee ja vasta sitten, jos prosessi jumittuu tai lähtee tulehdukselliseen suuntaan, on homeopatian (ja joskus myös terveydenhuollon) aika.

Jos yskä röykyyttää samanlaisena 2-3 päivää tai poskiontelot eivät lähde rauhottumaan tai päänsärky vaivaa toista päivää putkeen, niin silloin hyvin valittu homeopaattinen akuuttiaine – juomisen, syömisen ja levon lisäksi – voi tönäistä flunssaa eteenpäin paranemista kohti. Ainetta voi kovemmassa taudissa joutua vaihtamaan muutamia kertoja ja silloin olisi hyvä olla kontakti omaan homeopaattiin tai akuuttiin puhelimeen.

Homeopaattiset ensiapuaineet flunssan ensioireisiin

Yksi tunnetuimmista homeopaattisista valmisteista flunssan ensivaiheisiin on jo aiemmin mainitsemani Aconitum napellus, joka voi auttaa, jos oireet alkavat äkillisesti esimerkiksi palelun tai viiman jälkeen. Oikean valmisteen valinta kuitenkin riippuu aina yksilön oirekuvasta ja kokonaistilanteesta. Homeopatiassa on runsaasti eri aineita erilaisiin flunssan oireisiin ja vaiheisiin. Joillakin voi mennä itselääkintä hieman yli sen vuoksi, kun napataan yhtä ainetta aamulla, toista illalla ja kolmatta seuraavana päivänä.

Moni kokeilee yhtä ja toista homeopaattista valmistetta ilman syvempää perehtymistä ja saattaa pettyä, jos valinta ei osu kohdalleen. Homeopaattisen hoidon tehokkuus perustuu siihen, että valmiste valitaan yksilöllisesti.

Oikean homeopaattisen valmisteen valinnassa kannattaa aina konsultoida kokenutta homeopaattia, mutta homeopatian perusasioihin perehtyminen voi antaa arvokasta pohjatietoa. Kun ymmärrät homeopatian perusperiaatteet ja hankit itsellesi muutamia perustarvikkeita, voit olla valmiina hoitamaan esimerkiksi flunssan ensioireita homeopatian avulla – tehokkaasti ja turvallisesti.

Jos haluat syventää tietämystäsi homeopatiasta ja oppia käyttämään homeopaattisia valmisteita oikein, suosittelen seuraavia resursseja:

  • Kirjat: Satu Järvilehto, Katja Rikala: Homeopatia – Opas luonnolliseen terveyteen. Tilaa esimerkiksi Pür-kaupasta tai lainaa kirjastosta!
  • Homeopatiakurssit: Homeopatiaan perehtyminen on helppoa ja turvallista verkkokurssien avulla. Tutustu esimerkiksi Homeopatiaopisto It’s Healthin kursseihin ja webinaareihin.
  • Tulevat kurssit: Tulevat verkkokurssini tarjoavat käytännönläheistä opastusta itsehoitoon yhdistäen homeopatian ja muita luontaishoitoja.

Lue myös artikkelini Mitä homeopatia on.

Homeopaattinen rakennehoito tukee immuniteettia

Jos elämässä on vaihe, että flunssat vaivaavat liian usein kaikista immuniteettia tukevista toimista huolimatta, voi olla aika harkita homeopaattista rakennehoitoa.

Homeopaattisessa rakennehoidossa kartoitetaan koko ihmisen terveydentila – fyysiset oireet, mielentila, elämäntilanne ja mahdolliset pitkäaikaiset epätasapainotilat. Tavoitteena on löytää yksilöllisesti sopiva homeopaattinen valmiste, joka tukee kehon kokonaisvaltaista hyvinvointia ja auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmää pidemmällä aikavälillä.

Homeopaattinen rakennehoito ei keskity vain oireisiin, vaan auttaa kehoa löytämään kestävän tasapainon.

Monesti tällä kokonaisvaltaisella lähestymistavalla saavutetaan vakaampi terveys ja harvemmin toistuvat flunssat.

Tue kehosi hyvinvointia homeopatian avulla

Flunssa ei ole vain harmillinen vaiva, vaan kehon tapa kertoa tarpeestaan pysähtyä ja vahvistua. Homeopatian ja luonnonmukaisten hoitokeinojen avulla voit tukea kehosi omia parantavia mekanismeja, jolloin flunssan oireet helpottuvat ja vastustuskyky vahvistuu pitkällä aikavälillä.

Olipa kyseessä flunssan ensioireiden hoito, kokonaisvaltainen rakennehoito tai kiinnostus oppia lisää homeopatiasta, on tärkeää kuunnella kehoasi ja antaa sille sen tarvitsema tuki.

Jos haluat tukea kehosi hyvinvointia homeopatian avulla tai oppia lisää, tutustu palveluihini:

Lue myös: